top of page

“wants, needs and responsibilities”

Η δραστηριότητα που εκπόνησα με την ΣΤ τάξη του 15ου  Δ.Σχολείου Πατρών  είναι εισαγωγική για το project με τίτλο: "Ζωή από την αρχή" και είχε βασικό στόχο την διευκρίνηση ουσιαστικών εννοιών για το project, όπως: βασικές ανάγκες, επιθυμίες και ευθύνες. 

Χρόνος: 2 σαραπεντάλεπτα (2 ώρες).
Την πρώτη ώρα οι 18 μαθητές και μαθήτριες της έκτης τάξης του 15ου Δ.Σχολείου Πατρών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ορίστηκε υπεύθυνος-η για την κάθε ομάδα και αφού ενημερώθηκαν για την δραστηριότητα που θα ακολουθούσε τους μοιράστηκαν flashcards και τους ζητήθηκε να ιεραρχήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες που απεικονίζονταν στις κάρτες μέσα από διάλογο και να χωρίσουν τις κάρτες στις ανάλογες κατηγορίες. Στην συνέχεια, αναρτήσαμε στον πίνακα τις κάρτες κάτω από τον αντίστοιχο τίτλο και συζητήσαμε για τα δικαιώματα και τις 'ευθύνες΄που απορρέουν από τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας (πχ είναι ανάγκη και άρα δικαίωμά μου να ζω σε ένα καθαρό περιβάλλον και άρα ευθύνη μου να το διατηρώ καθαρό).
Την δεύτερη ώρα, οι μαθητές-τριες ξεκίνησαν να καταγράφουν σε τρία posters (ένα της κάθε ομάδας) τις βασικές ανάγκες και τις επιθυμίες τους, καθώς και τα δικαιώματα και τις ευθύνες. Με την τεχνική word cafe οι μαθητές άλλαζαν ομάδες και συμπλήρωναν τα posters των άλλων ομάδων ενώ οι υπεύθυνοι-ες έμεναν σταθεροί-ες 'οικοδεσπότες-οικοδέσποινες' με σχόλια, ζωγραφιές λέξεις και συναισθήματα που απεικονίζονταν στα posters.
Και στις 2 δράσεις δόθηκαν φύλλα εργασίας ενώ στο τέλος όλοι μαζί σχολιάσαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν από την δράση μας αποτιμώντας τα αποτελέσματα που είχε στην σκέψη μας η όλη δράση   
Σκοπός: γλωσσική εξοικείωση με όρους στα αγγλικά (όπως: rights, wants, responsibilities, needs and children’s rights, και εκφράσεις καθημερινότητας)
Επιμέρους στόχοι:

  •  γνωστικοί:

-να κατανοήσουν οι μαθητές  τα βασικά δικαιώματα όπως αυτά καταγράφονται στην
 χάρτα δικαιωμάτων του παιδιού της unesco (στα αγγλικά),

-να παράγουν γραπτό και προφορικό λόγο βασισμένο στα δικαιώματα

  •   κοινωνικοί:              

-ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων (μέσα από τον διάλογο και τη συμμετοχή στις ομάδες) 
-ανάπτυξη στάσεων βασισμένων στις αρχές της πολιτειότητας (citizenship) και της πολιτικής αγωγής

-αποσαφήνιση των όρων ανάγκη – δικαίωμα – επιθυμία-ευθύνη

  •  συναισθηματικοί

-να αναπτύξουν συναισθηματική προσαρμογή σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις δικές τους (και ενσυναίσθηση)

  • ψυχοκινητικοί:

-αντίληψη του περιβάλλοντος (σχολικού, οικογενειακού) μέσα από το πρίσμα των  δικαιωμάτων και

-σεβασμός των δικαιωμάτων των υπολοίπων
Τεχνικές-υλικά που χρησιμοποιήθηκαν:
-          χρήση της ομαδοσυνεργατικής και του ανοιχτού διαλόγου
-          χρήση τεχνικής:  world café.
-          τεχνική καταιγισμού ιδεών
-        eaching for children’s rights kit της unicef.ca (http://www.e-activist.com/ea-campaign/action.retrievefile.do?ea_fileid=14113)
-          Flashcards, φύλλα εργασίας

bottom of page